Yangınlarla İlgili Meclis Araştırması Açılması Önergesine Oy Birliği

Yangınlarla İlgili Meclis Araştırması Açılması Önergesine Oy Birliği

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, TDP’nin önerisi, TDP ve CTP milletvekillerinin imzalarıyla meclise sunulan ve “1995 Yılında Meydana Gelen Beşparmak Dağları Yangınından İtibaren Ülkemizdeki Orman Yangınlarında Alınan Önlemlere İlişkin Yönetici ve Diğer İlgililerin İhmali Olup Olmadığı, Gereken Önlemlerin Alınıp Alınmadığı ile İlgili Meclis Araştırması Açılması Önergesi” oy birliğiyle kabul edildi.

Genel Kurul ilk olarak gündeminde bulunan, KIB-TEK’teki İhalelerde Usulsüzlük Yapılıp Yapılmadığına İlişkin Meclis Araştırma Komitesinin Konu Hakkındaki Raporu Komite Başkanı Sunat Atun tarafından okundu. Komite Başkanı Sunat Atun’un komiteye ek süre verilmesi önerisi oylanarak oy birliğiyle kabul edildi. Komite raporu, yeniden değerlendirilmek üzere komiteye iletildi.

Daha sonra CTP grubuna bağlı tüm milletvekilleri ile TDP’ye bağlı tüm milletvekillerinin birlikte sundukları, “1995 Yılında Meydana Gelen Beşparmak Dağları Yangınından İtibaren Ülkemizdeki Orman Yangınlarında Alınan Önlemlere İlişkin Yönetici ve Diğer İlgililerin İhmali Olup Olmadığına, Gereken Önlemlerin Alınıp Alınmadığı İle İlgili Meclis Araştırması Açılması Önergesi”nin görüşülmesine geçildi.

-ÖZYİĞİT-
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, 1995 yılında meydana gelen Beşparmak Dağlarındaki yangından duydukları üzüntüyü dile getirerek o yıllarda yaşanan süreci anlattı. Bu sancıların bitmediğini ve son zamanlarda meydana gelen yangınların verdiği zararları dile getiren Özyiğit, tüm araştırmalar birtakım bulguların çıktığını ve suçluluğu tespit edilen kimselerin en ağır şekilde cezalandırılması gerektiğini söyledi.

Yangın olaylarında birtakım ihmaller ve eksikliklerin olduğunu dile getiren Özyiğit, yangını tespit etmek için bir yapının olduğunu ve özellikle gözetleme alanında alınan mevsimlik işçi alımının zamanında yapılmadığını kaydetti.
Türkiye ve Güney’de yangın helikopterleriyle müdahale ederek belki de daha büyük bir yangını önleyerek katkı koymasının önemine dikkat çeken Özyiğit, ihmal, eksiklik veya görevi kötüye kullanma ihtimallerinin ortaya çıkması için gerekli çalışmaların yapılması gerektiğini düşünerek bir öneri hazırladıklarını belirtti. Cemal Özyiğit, bu önergeye hükümetten de destek isteyerek ilgili araştırma komitesinin oluşturulmasını talep etti.

ÇELER: “HER YANGINDA HERKES AĞLIYOR AMA KİMSE ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMUYOR”
TDP Milletvekili Zeki Çeler, yaşanan sıkıntıların farkında olunduğunu, her yangında herkesin ağladığını ama bir türlü kimsenin elini taşın altına koymadığını kaydetti. İşini düzgün yapanları tenzih ettiğini ama yapamayanların artık kusura bakmaması gerektiğini dile getiren Çeler, yangın helikopterinin kendi dönemlerinde de ekonomik sorunlar nedeniyle alınmadığını fakat o dönem alınan önlemler çerçevesinde yangınlara daha iyi müdahale edilebildiğini belirti. Komitede, çıkan sonuçlarda gereğinin yapılması gerektiğini dile getiren Çeler, çevreye atılan ve yangına sebebiyet verenlere daha da büyük cezalar verilmesi gerektiğini kaydetti.

OĞUZ
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, yangınlar konusunda kurulacak araştırma komitesine destek vereceklerini kaydetti. “Keşke 2013 yılında bu araştırma komitesi gündeme gelerek bu konu konuşulsa belki de yangınların önlenmesi sağlanırdı” diyen Oğuz, orman yangınlarına İtfaiye, Orman Dairesi ve Sivil Savunma Teşkilatının müdahale ettiğini kaydetti ve son zamanlarda yaşanan yangınları değerlendirdi.
Tüm yangını orman işçilerinin alımına bağlamanın da ucuz bir söylem olduğunu dile getiren Oğuz, Orman Dairesi’nde araştırma yapılması konusunda bir çalışma da başlatıldığını söyleyerek yangınlar konusunda iklim değişikliklerinin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti. Rüzgarın yön değiştirmesi ile yangının şekil değiştirdiğini de anlatan Oğuz, Erkut Şahali’nin, yangın kulelerinin kendi bakanlığı döneminde neden çalışmadığını da söylemesini istedi.

YANGIN KAMERALARI DÖŞENECEK
Yangın gözetmenliği için yangın kameralarının ormanlara döşenmesi gerektiğini ve bununla ilgili çalışmaların da başlatıldığını dile getiren Oğuz, yangına müdahalede hareket planları ve irtibat şekillerinin olduğunu ve son yaşanan yangınlara yapılan müdahaleleri anlattı. Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Dursun Oğuz, orman alanları ile ilgili ekipmanların genişletilmesi ile ilgili çalışmaların yapıldığını da belirterek, kurulacak araştırma komitesinin gerçeğin ortaya çıkması açısından önemli olduğunu kaydetti. Konuşmaların ardından “1995 Yılında Meydana Gelen Beşparmak Dağları Yangınından İtibaren Ülkemizdeki Orman Yangınlarında Alınan Önlemlere İlişkin Yönetici ve Diğer İlgililerin İhmali Olup Olmadığı, Gereken Önlemlerin Alınıp Alınmadığı ile İlgili Meclis Araştırması Açılması Önergesi” oylanarak oy birliğiyle kabul edildi.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − two =

Yangınlarla İlgili Meclis Araştırması Açılması Önergesine Oy Birliği[sharebuttonsc]