TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, OPEK Sosyal Reform Derneği ve Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği tarafından düzenlenen konferansta vurguladı
“EVET, BİRLEŞİK BİR KIBRIS MÜMKÜNDÜR”
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kıbrıs’ta çözümsüz geçen her günün tüm Kıbrıslıların zararına olduğunu belirterek, adil, kalıcı bir çözümün erken zamanda bulunması gerektiğini kaydetti. Liderler tarafından yürütülen müzakerelerin yoğunlaştırılmış bir şekilde sürdüğünü, özlü konuların derinlemesine görüşüldüğünü belirten Özyiğit, bölünmüşlüğün Kıbrıslıların yararına olmadığını, temel amaç ve mücadelelerinin Kıbrıs’ın yeniden birleştirilmesi olduğunu vurguladı ve “Kıbrıslılar olarak önümüzdeki tarihi fırsatı iyi değerlendirirsek, evet, Birleşik bir Kıbrıs mümkündür” dedi.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, önceki akşam, Güney Lefkoşa’da bulunan AB Evi’nde, “Birleşik Bir Kıbrıs Mümkündür” başlıklı konferansa konuşmacı olarak katıldı. AKEL Genel Sekreteri Andros Kiprianou’nun da katıldığı etkinlikte, Özyiğit ile Kiprianou konuşma yaptı. OPEK Sosyal Reform Derneği ve Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği tarafından düzenlenen ve moderatörlüğünü gazeteci Yiannis Antonou’nun yaptığı konferansın açılış konuşmalarını, Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliği Başkanı George Markopouliotis ile OPEK Sosyal Reform Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Larkos Larkou yaptı. Halka açık gerçekleştirilen ve her iki taraftan da yoğun katılımın olduğu konferansta katılımcıların sorularına da yanıtlar verildi.
“Adanın yeniden birleştirilmesi”
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, etkinliği organize eden OPEK Sosyal Reform Derneği ile Avrupa Komisyonu Kıbrıs Temsilciliğine teşekkür ederek başladığı konuşmasında, seçkin bir topluluğa hitap etmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi, 2016 yılının bölünmüş ülkemizin yeniden birleşeceği bir yıl olmasını diledi.
Kıbrıslı Türkler, Rumlar, Ermeniler, Latinler, Marontiler’in adada yüzyıllarca barış içinde yaşadıklarını, birlikte ter döktüklerini, birlikte mücadeleler verdiklerini anlatan Özyiğit, bazı emperyalist oyunların birlikte mücadele edenleri, birlikte yaşayanları böldüğünü, ardından da yer altı örgütlerinin etkin olduğunu söyledi. Bölünen adanın yeniden birleştirilmesi için, her iki tarafın da geçmişten dersler çıkarması gerektiğini, bunun gelecek nesillere bir borç olduğunu belirten Özyiğit, “Artık, bu güzel adayı yeniden birleştirmek istiyoruz” dedi.
Özyiğit, “Bugüne kadar sürdürülen müzakerelerde istenilen sonuca ulaşılamadı, çünkü Kıbrıslılar bugüne kadar idareyi ele almadılar. 2004 yılındaki referandumda da Kıbrıslı Rumların ‘Hayır’ı nedeniyle maalesef çözüm yakalanamadı. Mustafa Akıncı’nın seçilmesiyle birlikte yeniden başlayan ve olumlu havada ilerleyen müzakereler umarız bu kez adil ve kalıcı bir çözümle sonuçlanır ve adamızı yeniden birleştiririz” dedi. Özyiğit, çözümün parametrelerinin iki bölgeli, iki toplumlu, siyasal eşitliğe dayalı tek egemenliği, tek kimliği ve uluslar arası tek vatandaşlığı içeren federasyon olduğunu söyledi.
“Geleceği birlikte şekillendirmeliyiz”
Müzakerelerde yakınlaşılan konular olduğu gibi, farklılıkların da olduğunu, bu farklılıkların üzerine cesaretle gidilmesi gerektiğini söyleyen Özyiğit şunları kaydetti: “AB temel değerleri vazgeçilmez olmakla birlikte, geçmişten de ders çıkarmalıyız. Örneğin 1960’ta olduğu gibi anlaşmadan 3 yıl sonra bozulmayacak bir yapı oluşturmalıyız. Özellikle yetkilerin devredildiği ortak federal yapı doğru kurgulanmalı, parça devletçiklere de geleceği birlikte kurma perspektifini verecek şekilde, politika ve hedefleri oluşturma misyonu verilmeli. Bu son derece önemlidir, çünkü geleceği artık birlikte şekillendirmemiz gerekmektedir”
Geleceği birlikte şekillendirirken empatinin önemine dikkat çeken Özyiğit, karşılıklı güvenin tesis edilmesi için belirli bir sürenin gerektiğini, bazı koruyucu tedbirlerin alınmasının zorunlu olduğunu ifade etti. Özyiğit ; “TDP’nin temel hedefi adanın askersizleştirilmesidir. Buna İngiliz Üsleri de dahildir. Ancak buna giderken güven ortamının tesis edilmesi çok önemlidir. Bunun için de zamana ihtiyacımız vardır. Karşılıklı olarak güven ortamının tesis edilmesi mutlaka bir süre beklenmelidir. Kıbrıslı Rum dostlarımız da bunu anlayışla karşılamalıdır.”
“Davos fırsata dönüştürülebilir”
Mustafa Akıncı, Nikos Anastasides’in yanı sıra TC Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile Yunanistan Başbakanı Çipras’ın da 19-22 Ocak tarihlerinde Davos’ta olacaklarını anımsatan Özyiğit, BM Genel Sekreteri’nin daveti üzerine 3’lü bir görüşme yapılacağını tarafların da buna olumlu yaklaşmasını selamladıklarını belirtti, Garantörlerin de katılacağı 5’li görüşmelerin yapılmasının da zorlanması gerektiğini kaydetti ve “Davos fırsata dönüştürülebilir” dedi.
“Kiprianou’nun Ankara ziyareti”
AKEL Genel Sekreteri Kiprianou’nun Ankara’dan aldığı davete de değinen Özyiğit, Kiprianou’nun davete olumlu yanıt vermesini takdirle karşıladıklarını, tarafların birbirlerini dinlemesinin, anlamaya çalışmasının önemli olduğunu kaydetti. TDP olarak kendilerinin de ikili ilişkilere büyük önem verdiklerini, AKEL ve DİSİ ile birlikte çalışmalar yürüttüklerini belirten Özyiğit, “Ortak vatanımızın birleşmesi için her türlü işbirliğine ve çalışmaya devam edeceğiz. Çünkü tek hedefimiz vardır, o da ortak vatanımızı yeniden birleştirmektir dedi” ve “Evet, Birleşik Bir Kıbrıs Mümkündür” diyerek sözlerine son verdi.
Add Comment