TDP Milletvekili Zeki Çeler, ülkede iş gücüyle ilgili veri tabanı çalışmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, bu verilerin adil bir sistem kurulması açısından son derece önemli olduğunu söyledi. Veri tabanı olmamasının bazı kararların uygulanmasında sıkıntı yarattığını, örneğin 1500 TL’lik desteğin dağıtım yönteminin doğru yapılamamasına neden olduğunu belirten Çeler, veri tabanı ile birlikte çok daha doğru ve planlı kararlar alınabileceğini kaydetti
TDP Milletvekili Zeki Çeler dün Meclis’te yaptığı konuşmada, virüs dönemi gelişmeler ve hükümetin kararlarına yönelik değerlendirmelerde bulundu, önerilerini sundu.
Sağlık açısından temiz olunsa da rehavete kapılmadan dikkatli olunmasının çok önemli olduğunu söyleyen Çeler, sağlığı gündemden çıkarmadıklarını ancak ekonominin çarkları açısından özel sektörle ilgili konuların ele alınması gerektiğini belirtti.
Özellikle bu dönemde yapılan tüm çalışmalara saygı duymakla birlikte, özel sektörde atılan bazı adımların alelacele, sırf toplumda sükunet yaratmak adına atıldığını söyleyen Çeler, bunların bir kısmının yanlış adımlar olduğunu, bundan dolayı da finansal kayıp yaşandığını kaydetti.
Çeler, bin 500 TL’lik desteğin dağıtım yönteminin doğru olmadığını, yapılan hatalar yüzünden sonraki aya para kalmayacağı uyarısında bulundu. Adil bir sistem yaratılamadığını dile getiren Çeler, İhtiyat Sandığı’ndan para çekilebilmesi konusunda da kriterlerin daha kati ve daha adil şekilde ayarlanması gerektiğini, aksi halde ihtiyacı olmadığı halde başvuranlar yüzünden sıkıntı yaşanacağını dile getirdi.
Maaş Garanti Fonu’yla ilgili çalışma yapılıp yapılmadığını soran Çeler, işgücüyle ilgili veri tabanı çalışmasına ihtiyaç olduğunu kaydetti. Çeler, bu verilerin adil bir sistem kurulması açısından önemli olduğunu söyledi.
Açılacak sektörlerin alması gereken önlemleri alıp almadığının denetlenmesi gerektiğini söyleyen Çeler, güzellik salonları konusuna da değinerek buraların hijyene en çok önem veren iş kollarından olduğunu belirtti. Çeler buna rağmen açılmalarına izin verilmemesinin halihazırda eve girerek iş yapanların artması gibi sonuçlar doğurabileceği uyarısında bulundu.
Bu sürecin hükümetin özel sektör çalışanlarının hak ve arayışlarıyla ilgili ne kadar geri olunduğunu görmesini sağlamasını temenni eden Çeler, basın çalışanlarını örnek verdi. Sektörel taban maaş konusuna da değinen Çeler, bunun hayata geçmesi için her sektörden temsilciye ihtiyaç olduğunu, bunun için de tüm sektörlerde sendikalaşmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti. Ev hizmetlisi ve bakıcılardan kesilen ihtiyat sandığı kesintisinin bu dönem kesilmemesi önerisinde de bulunan Çeler, ayrıca hükümete, çalışanlarla ve sendikalarla sürekli diyalog içinde olması çağrısında bulunarak, önyargılı hareket etmemek gerektiğini anlattı.
Add Comment