ÇAKICI; “BORÇTAN DOLAYI HAPİS YATILMAMALI”
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) çeşitli borç ilişkilerinden dolayı insanların hapse düşmelerinin engellenmesi amacıyla Meclis Başkanlığına Yasa Önerisi sundu.
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, çeşitli borç alacak ilişkileri nedeniyle birçok kişinin mağduriyet yaşadığını, birçoğunun hapis yattığını belirterek, dünyada olduğu gibi, Kuzey Kıbrıs’ta da insanların borçları yüzünden hapse düşmelerinin önlenmesi gerektiğini, meclise sundukları yasa tasarısının da bunu içerdiğini söyledi.
Meclis Başkanı Hasan Bozer ise, Yasa Önerilerini teslim aldıktan sonra yaptığı konuşmada, en büyük toplumsal sorunlardan biri olan Faiz Yasası’nın aile facialarına neden olduğunu, ayrılmaların yaşandığını belirterek, “Alacak-verecek ilişkilerinin artık daha kurallı, daha çağdaş bir sisteme oturtulması şarttır, kaçınılmazdır, ertelenemez bir ihtiyaçtır, hatta ve hatta geç kalınmış bir olaydır “dedi.
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Fasıl 6 Hukuk Usulü Muhakemeleri Yasası, Poliçeler Yasası ve Fasıl 232 Arazi Satışı (Aynen İfa) Yasası hakkındaki İlgili Değişiklik Önerilerine İlişkin Yasa Değişiklik Tasarıları’nı, bugün, Meclis Başkanı Hasan Bozer’e sundu.
Mehmet Çakıcı, tasa tasarılarını sunarken yaptığı konuşmada, faizler ve borçlar konusunun ülkenin en önemli sorunlarının başında geldiğini belirterek, bu konuda gerekli adımların ivedi olarak atılması gerekliliği üzerinde durdu.
Çeşitli borç alacak ilişkileri nedeniyle birçok kişinin mağduriyet yaşadığını, birçoğunun hapis yattığını belirten Çakıcı, dünyada olduğu gibi Kuzey Kıbrıs’ta da insanların borçları yüzünden hapse düşmelerinin önlenmesi gerektiğini kaydetti. Çakıcı; “Borçlu insanlarımızın borçlarını ödeyemedikleri durumlarda hapis yatmaları yerine, özgürlükleri korunarak onlara çalışma imkanı yaratarak borçlarını ödeyebilecekleri bir ortam yaratılmalıdır” diye konuştu. Çakıcı ayrıca “Her çağdaş hukuk devletine olduğu gibi, hükümlü alacaklıların icra yöntemiyle tatmin edileceği bir sistemi güçlendirmemiz gerekiyor. Biliyoruz ki yargıda icra sistemi çökmüştür ve haklı alacaklılar bu açıdan mağdur olmaktadır. Bunun da derhal düzeltilmesi adalet gereğidir” dedi.
Meclisin önünde siyah kıyafetlerle, eşlerin annelerin çare aradıklarını, bir doktorun görev başından alınarak hapse gönderildiğini, geçtiğimiz günlerde bir kişinin borç yüzünden intihar ettiğini belirten Çakıcı, Merkez Bankası ve Bankalar Birliği verilerine göre birleşik faizle ilgili yalnızca bu yıl için binlerce davanın mevcut olduğunu açıkladı.
Dünyada borç alacak ilişkileri nedeniyle uygulanan hapis cezası uygulamalarının kalktığını, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ek protokolünün de bu tür hapislikleri kesin olarak ortadan kaldırdığına dikkat çeken Çakıcı, borçtan dolayı hapse girmenin bir insan hakları sorunu olarak nitelendirildiğine işaret etti. İktidar ve muhalefet milletvekillerinin de bu durumdan rahatsız olduklarını ve bir yasa önerisi hazırlanması halinde katkı koyacaklarını dillendirdiklerini söyleyen Çakıcı, “Biz bu yasa önerisini hazırladık ve meclis başkanlığına sunuyoruz. Umarım bu konuda gereken en kısa zamanda yapılır” dedi.
“Bankalar da sorumlu olacak”
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, hazırlanan tasarıda yurtdışında olduğu gibi bankaların verdikleri çeklerden sorumlu olacaklarını da açıkladı. Çakıcı; “Banka, çek verdiği kişi alacaklısına borcunu ödeyemediği durumlarda, borcun %65’ni ödeyecektir. Bankalar da önlemlerini buna göre almış olacaklardır” dedi. Çakıcı “ Bu değişiklik önerilerimizle karşılıksız çek meselelerinin suç olmaktan çıkarılıp, hukuki bir mesele olarak düzenlenmesini de talep etmekteyiz” dedi.
“Borcunu ödeyen konut sahipleri mağdur olmayacak”
Son zamanlarda özellikle konut alan ve parasını ödeyen bazı kişilerin de büyük sorunlarla karşılaştıklarını belirten Çakıcı, yasa tasarılarından birinin de bu sorunun ortadan kaldırılmasına yönelik olduğunu söyledi.
Fasıl 132’nin yaşanan sorunla ilgili iki ay içinde dava açılmasını öngördüğünü söyleyen Çakıcı, “Bir kişi borcunu ödemesine ve ödeme yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen, arazilerinin ipotek olması gibi çeşitli nedenlerle mağdur olabiliyor. Bu durumda da yeni düzenleme getirerek kişilerin 18 ay- 6 yıllık dönem zarfında kişilere sözleşme yapma hakkı, mahkeme etme hakkına kadar varan yeni bir düzenleme getirilmesi gerektiğine inancındayız. Konut satın alıp borcunu ödeyenlere mal sahibi vermese de, mahkeme yoluyla koçan alma hakkı getiriyoruz. İyi niyetli ve borcuna sadık konut alanlar artık mağdur olmayacaktır” şeklinde konuştu.
Çakıcı, düzenlemeyle birlikte, bir kişinin tüm ödeme yükümlülüklerini yerine getirmesine rağmen malı ipotekli olması durumunda, alacaklı kişilerin borcunu ödeyen ev sahipleriyle değil, arazi sahipleriyle muhatap olacağını ifade etti.
“TDP olarak görevimizi yapıyoruz”
Yaşanan tüm bu sorunlarla ilgili tüm milletvekillerinin katkı koyması gerektiğini kaydeden Çakıcı, “Uzlaşı ancak karşılıklı olur, hükümet de yasalarını getirecek, biz de getireceğiz, toplumun çıkarına olacak konularda uzlaşı sağlamaya hazırız. Faiz Yasası ile başladığımız ve bugün de devam ettiğimiz bu öneriler zincirine önümüzdeki haftalarda da devam edeceğiz” dedi.
-HASAN BOZER-
Meclis Başkanı Hasan Bozer de, Yasa Önerilerini teslim aldıktan sonra yaptığı konuşmada, bu tür toplumsal olaylarda gösterdiği hassasiyet, harcadığı çaba ve koyduğu katkılardan ötürü TDP heyetine teşekkür etti. En büyük toplumsal sorunlardan biri olan Faiz Yasası’nın aile facialarına neden olduğunu, ayrılmaların yaşandığını belirten Bozer “Alacak-verecek ilişkilerinin artık daha kurallı, daha çağdaş bir sisteme oturtulması şarttır, kaçınılmazdır, ertelenemez bir ihtiyaçtır, hatta ve hatta geç kalınmış bir olaydır” dedi.
Bozer, “Bu tasarıların komitede en süratli şekilde görüşülerek en doğru ve hızlı bir şekilde halledilmesi lazım. Meclis Başkanı olarak benim de bütçe görüşmelerinin ardından ağrılık vereceğim iki konu olacaktır. Bunlar da Faiz Yasası ile Askerlik Yasasıdır” dedi.
Add Comment