ÇAKICI: “YASA DEĞİŞİKLİKLERİ ANAYASAYA, TEMEL HUKUKA VE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ İLKESİNE AYKIRI”
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Emeklilik Yasası ile Gelir ve Vergi Yasası’nda yapılan, kamu emeklilerinin maaşlarından vergi alınmasını sağlayacak değişikliklerin iptali ve yürütmeyi durdurmak için, dün, ara emri başvurusu yaptı.
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı, Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvurudan sonra basına yaptığı açıklamada, söz konusu yasa değişiklikleri mecliste görüşülmeye başlandığı andan itibaren buna tepki koyarak hayır oyu verdiklerini, şimdi de Emekliler Eşgüdüm Komitesi’nin ardından, siyasi parti olarak ilk ve tek başvuruyu kendilerinin yaptığını kaydetti.
Genel Başkan Mehmet Çakıcı başkanlığındaki TDP heyeti bugün Emeklilerden kesinti yapılmasını içeren yasalara ilişkin Yüksek Mahkeme Mukayyitliği’ne başvuruda bulundu. Çakıcı’ya başvuru sırasında, TDP Genel Sekreteri Esat Varoğlu, bazı Merkez Yönetim Kurulu ve İlçe Başkanları ile avukatları da eşlik etti.
Çakıcı, başvurun ardından yaptığı açıklamada, söz konusu yasa değişikliklerinin anayasaya, temel hukuka ve hukukun üstünlüğü ilkelerine aykırı olduğuna dikkat çekti ve “Bu yasa hakları geriye götürüyor” dedi.
Değişikliklerin Anayasa’nın değişiklik ilkesine de aykırı olduğunu da belirten Çakıcı, emekliler arasında da ayrım yapıldığını kaydetti. Örneğin Sosyal Sigorta Emeklisi bir kişinin herhangi bir dükkandan elde ettiği gelirin de maaşına eklenerek kesinti yapılacağını açıklayan Çakıcı, söz konusu değişikliklerin bahsedildiği gibi 3 bin değil, on binlerce kişiyi etkileyeceğini ifade etti. Çakıcı, kimsenin hukuku gasp edemeyeceğini, bu süreci takip edeceklerini ifade etti.
TDP’nin görevinin sosyal hakları korumak olduğunu ifade eden Çakıcı, “Emekliler bilsin ki ister hükümette olalım, ister muhalefette, hakları korumak için çalışacağız” dedi. Çakıcı, kimsenin bu girişimi koalisyonla ilgili temaslara koşullandırmamasını da istedi. Çakıcı, “Her zaman çalışanın ve emeklinin yanında olacağız” diye konuştu.
BOYSAN BOYRA
TDP’nin avukatlarından Boysan Boyra ise, kısa açıklamasında, yasal değişikliklerin ne anlama geldiğinin hayata geçtikten sonra anlaşılacağını, başka yasaları da etkileyeceğini, çok daha yüksek vergi matrahlarının ortaya çıkacağına vurgu yaptı.
Boyra, UBP’nin, Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklemeden söz konusu yasal düzenlemeleri geri çekmesini istedi.
Add Comment