Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Bilişim Suçları Yasası ile ilgili Anayasa Mahkemesi’ne dava dosyaladı ve ara emri başvurusunda bulundu.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, geçtiğimiz günlerde Meclis’te kabul edilen Bilişim Suçları Yasasına, kamuoyunda yeterince tartışılmadığı ve içeriğinde özellikle düşünce ve ifade özgürlüğüne yönelik sıkıntılar olduğu için TDP olarak ret oyu verdiklerini anımsattı, bugün de Yasayla İlgili Anayasa Mahkemesine dava dosyaladıklarını açıkladı.
Av. Öncel Polili de Bilişim Suçları Yasası’nın çok önemli ve gerekli olduğunu ancak yürürlüğe giren yasada bilişim suçları ile ilgisi olmayan düzenlemeler ile düşünce söz ve anlatım özgürlüğü ile özel hayatın gizliliğine yönelik sıkıntılar içerdiğini vurguladı.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Genel Sekreter Halil Hızal ve Av. Öncel Polili bu sabah Bilişim Suçları Yasası ile ilgili Anayasa Mahkemesine başvuruda bulundu.
Cemal Özyiğit başvurunun ardından basına yaptığı açıklamada, Bilişim Suçları Yasası’nın Meclis’te kabul edildiğini anımsatarak, yasanın geçmesi sırasında izlenen sürecin yeterli olmadığını, yasanın halkın geneli tarafından yeterince tartışılmadığı ve anlaşılmadığını söyledi. TDP’nin Meclis’te yasaya hayır oyu kullandığını anımsatan Özyiğit, Anayasa Mahkemesi’ne özellikle belli maddelerin iptali ve ara emri için dava dosyalamayı uygun
bulduklarını belirtti.
Yasanın kamuoyunda yeterince tartışılmadığını, yasayı savunan bazı kesimlerin dahi Komite’nin alt sıralarda bulunan yasanın alelacele öne alınarak yeterince tartışılmadığını söylediklerini anımsatan Özyiğit, “Bizim de hassasiyetimiz budur. Bu yasa yeterine tartışılarak, toplumda kanıksanarak ve içselleştirilerek hayat bulmalıydı” dedi. Düşünce, söz, anlatım ve ifade özgürlüğü ile ilgili bazı hususların dahi son gün oylama vakti yasaya dahil edildiğini, ancak halen eksik kısımların bulunduğunu belirten Özyiğit, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından geçtiğimiz hafta bazı yayınlarla ilgili yasa kapsamında işlem başlatma girişimi yapıldığını anımsattı, herkesin bir tedirginlik içinde olduğuna dikkat çekti.
Özyiğit, “Bu yasaya ihtiyaç var mı var, içeriğinde olumlu yanlar da var. Ancak aynı zamanda mevcut halinde çok ciddi de sıkıntı ve eksiklikler de var. Bu nedenle TDP olarak bazı maddelerin iptali ile ilgili Anayasa Mahkemesine başvurduk. Bundan sonra söz artık mahkemededir” dedi.
-Öncel Polili-
Avukat Öncel Polili de, bilişim suçlarına yönelik bir yasanın önemli ve gerekli olduğunu söyleyerek, Bilişim Suçları Yasası’nda bilişim suçları ile ilgisi olmayan düzenlemelerin de bulunduğunu belirtti. Yasanın düşünce ve ifade özgürlüğü ile özel hayatın gizliliğine yönelik sıkıntılar içerdiğini dile getiren Polili, polis soruşturması sonucu el konanların yok edilmeyeceğini, bunun özel hayatın gizliliğine doğrudan müdahale olduğunu söyledi.
Polili, kişilerin hangi siteye girdiği gibi bilgilerin iki yıl korunacağını belirterek, kötüye kullanımı önleme noktasında yeterli önlem bulunmadığını kaydetti.
Ceza Yasası’nın çağdışı kaldığını söyleyen Polili, erişim engeli noktasında Ceza Yasası’na dayanan maddeler bulunmasını eleştirdi.
“BTHK’nın Mahkeme Gibi Erişim Engeli Cezası Verme Hakkı Var”
Polili, yasada, Bilgi Teknolojileri ve Haberleşme Kurumu’nun (BTHK) mahkeme gibi erişim engeli cezası verme hakkı bulunduğunu, bu noktada dört durumdan birinin Ceza Yasası ile ilgili olduğunu, bazı maddelerin açık olmadığını, anlamakta güçlük çektiklerini söyledi. İfade özgürlüğünü kısıtlama noktasında yasada bulunan sorunlara da değinen Polili, mahkemeye dava dosyalandığını ve ara emri başvurusunun yapıldığını belirtti.
Add Comment