Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli Meclis’te hükümetin icraatları, hellim konusu ve üreticilerin sorunlarıyla ilgili konuşma yaptı.
Son zamanlarda 2 devletli çözüm modelinin öne çıkarıldığını, hata bazı kesimlerin ilhak söylemlerinde bulunduklarını belirten Angolemli, KKTC’nin tanınmasını isteyen kesimlerin zamanında neden Bangladeş’in tanıma isteğine izin vermediğini sordu.
Meclisin çalışmalarında sıkıntılar olduğunu, İç Tüzüğü’nün uygulanmasında aksaklıklar yaşandığını belirterek Meclis İç Tüzüğü’nü okuyan Angolemli, konuşma sırasının Danışma Kurulu tarafından değiştirilmesini eleştirdi. Zamanın çok önemli ve değerli olduğunu söyleyen Angolemli, sürelerin iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Meclis İç Tüzük kurallarına uyulması gerektiğini söyleyen Angolemli, tüzüğü madde madde okuyarak yapılan yanlışları örneklendirerek anlattı ve başkanlığı uyararak iç tüzüğün uygulanması talebinde bulundu. Angolemli, milletvekili olarak sırasının değiştirilmesinin yanlış olduğunu söyledi.
Ülkede 1974’ten 86 yılına kadar narenciye, patates ve süt ürünlerinin öncelikli olduğunu dile getiren Angolemli, dönemin Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin buraya gelerek ‘Sizin artık üretim yapmanıza gerek yok’ dediğini ve o tarihten sonra turizm, ticaret ve bankacılık ile uğraşılması için bu sektörleri teşviklendirdiklerini anımsattı, tarımın geriye gitmesinin nedenlerinden birinin de bu olduğunu kaydetti.
Angolemli, 86 yılında hükümet ortağı olan partisinin bunu kabul etmediğini, tam tersine üretimin ve üreticinin desteklenmesi gerektiğinde ısrar ettiğini, ancak hükümet ortakları UBP’nin buna yanaşmaması nedeniyle de hükümetin bozulduğunu anımsattı.
UBP Hükümetlerinin yıllar içinde tarım ve üretime yönelik birçok hatalı karara imza attığını belirterek, Tarım sektörünü zor duruma sokanın UBP olduğunun bilinmesi gerektiğini söyleyen Angolemli, yerel ürünlerin girdisinin çok pahalı olmasından dolayı hayvancılıktan vazgeçildiğini belirtti.
Hüseyin Angolemli, bütçede tarıma ayrılan miktara bakıldığında yeterli olmadığını ifade ederek, Tarım Bakanı’nın samimi olması halinde bütçeye ek konularak hayvan yeminin üretilmesinin teşviklendirilmesi ve meraların şimdiden hazırlanması gerektiğini kaydetti. Angolemli, helllimin tescili konusunda da yemin yerli olması şartı olduğunu anımsattı.
Dünyada kooperatiflerin ön planda olduğunu, buradaki tarım kesiminin İngiliz döneminde mahvedildiğini fakat bunu gören sömürge devletinin bile kooperatifleri kurduğunu dile getiren Angolemli, 1983 yılında Kooperatif Merkez Bankası’na el konulduğunu ancak düzelterek gerçek sahiplerine teslim edileceğinin söylenmesine rağmen 35 yıldır Kooperatif Merkez Bankasının gerçek sahiplerine verilmediğini söyledi. Angolemli, Kooperatif Merkez Bankası’nın gerçek sahiplerine iade edilmesinin şart olduğunu dile getirdi. Güvercinlik bölgesinde yapılması düşünülen Sanayi Bölgesi konusuna da değinen Angolemli, Güvercinlik halkına meralardan vazgeçmeye hazır olup olmadığının sorulması gerektiğini kaydetti.
Add Comment