11.05.2016
Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Kuzey Kıbrıs’ta engellilere yönelik bakış açısı ile yapılan düzenlemelerde, halen çok ciddi eksiklik ve sorunlar olduğunu vurguladı.
Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Yasası’nın KKTC Meclisi’nde kabul edilmesine rağmen, fiiliyatta gerçek anlamda uygulanamadığını, Kamu’da engellilerin istihdam edilmesi ile ilgili Yasa’nın da 1993 yılında geçmesine rağmen, 2007 yılından beridir uygulanmadığını anımsatan Özyiğit, hem yasaların uygulanması, hem de eksikliklerin giderilmesi için yetkililere üzerlerine düşeni yapmaları çağrısında bulundu. Ülkemizdeki engelli bireylerin hayat standartlarını çok daha iyi noktaya taşımanın devletin öncelikli görevlerinden biri olduğunu belirten Özyiğit, “Özellikle özel eğitim, istihdam, ulaşım ve dolaşım alanlarında yeterli çalışmalar yapılmadığı gibi, güncel hayattaki zorluklar da devam etmektedir. Sorunların aşılması günübirlik çözümlerle değil, ciddi planlama ile mümkündür” dedi.
TDP Başkanı Cemal Özyiğit, “10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası” nedeniyle yayımladığı mesajda, ülkedeki mevcut sorunlara dikkat çekti, sorunların aşılması yönünde yapılması gerekenleri vurguladı.
“Devlet adına utanç verici”
Açıklamasında dün Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk tarafından açıklanan, temeli atılan Engelsiz Yaşam Evi’nin inşaat alanının tapusunun bir vatandaşın üzerine çıkması ve bunun neticesinde de inşaatın durdurulması olayını da değerlendiren Özyiğit, yaşananların Devlet adına utanç verici olduğunu vurguladı.
“Böylesi önemli ve hassas bir konuda bu kadar büyük bir sorumsuzluk olamaz” diyen Özyiğit, bunu yapanların en azından bir özür borçları olduğunu ifade etti.
“Yapılacak çok iş var”
Ülkemizde yaşayan her engellinin yaşam kalitesinin artırılması, engelli sorunlarına dikkat çekilmesi ve toplum genelinde farkındalık bilincinin artırılmasının en birincil görev olması gerektiğini kaydeden Özyiğit, tüm engelli kesimler için yapılacak çok çalışma ve yürünecek çok yol olduğunu vurguladı.
“Yıllar içinde engellilere yönelik verilen sözlerin yarısı bile yerine getirilmiş olsaydı, ülkemiz bugün çok daha engelsiz yaşam koşullarına kavuşmuş olacaktı” diyen Özyiğit, engelli vatandaşların toplumsal ve siyasal yaşamda temsiliyetlerinde de hala daha ciddi sıkıntıların olduğunu vurguladı. Yerinde ve zamanında önlemler alarak, eğitimde süreklilik yaratarak ve yenilikler başlatarak birçok sorunun aşılacağını kaydeden Özyiğit, ailelerin bilinçlendirilmesi, güçlü bir özel eğitim ve aile destek programlarının önemini vurguladı.
“Fırsat ve olanak eşitliği”
KKTC Milli Eğitim Yasası’nın ‘Fırsat ve olanak eşitliği’ ilkesiyle bedenen veya zihnen engelli olup özel bir eğitim ve öğrenime gereksinimi olan okul öncesi yaşına ulaşmış çocukların 18 yaşına kadar özel eğitimden yararlanma hakkına sahip olduklarını vurguladığını anımsatan Özyiğit, buna rağmen halen yasal eksiklik bulunmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Yalnızca belirli günlerde hatırlanan engelli bireylerin her zaman hatırlanarak ayırımcılığa uğramadıkları bir yaşam hakkı istediklerini belirten Özyiğit, “Bu konuda hepimize önemli görevler düşmektedir. Gelin hep birlikte engelleri kaldıralım” ifadelerini kullandı.”
Add Comment