Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), 22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla “Su Sempozyumu” düzenledi. TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada ülke kaynaklarının sınırlı olduğuna işaret etti. Özyiğit, “Gelen suyu da, yağan suyu da, çıkan suyu da doğru kullanmak önemli. Bunun için bütünlüklü çözümlere ihtiyaç var. Süratle bunun üzerine odaklanmalıyız” dedi.
Özyiğit, gelmiş geçmiş hükümetlerin de hep palyatif önlemleri konuştuğunu söyleyerek, “Oysa Yeşil Hattın Güney’inde olanlar 1950’lerden kalan yasaları değiştirdiler, revize ettiler. Biz 1950’lerden kalma yasalarla, hükümetlerin geçici önlemleriyle suyu yönetmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.
“Bize ne kadar uyar uymaz bakmadan…”
Cemal Özyiğit, “Doğru dürüst bir hazırlık yapılmadığı için deniz ötesinden birileri önümüze su anlaşması koydu. İçeriği bize ne kadar uyar, ne kadar uymaz buna bakmadan onu tartışıyoruz” dedi. TDP’nin su konusunda teknik öneriler doğrulusunda görüş ortaya koyduğunu da ifade eden Özyiğit, “İşin başından beri Türkiye’den gelen su konusundan bir öneri vardı, biz bunu önemsedik ve destekledik. Bir su üst kurulu olacak, bunu da altta belediyeler yönetecek. Ne hikmetse bunu ortaya koyan hükümet, bunun arkasında durmadı. İrade kendini burada gösteremedi ve dayatmaya ‘evet’ dendi. Bir tek doğru ayak var şimdi. O da belediyeler” şeklinde konuştu.
“MUMLA ARANACAK”
Suyu DSİ’nin mi, Su Dairesi’nin mi, Tarım Bakanlığı’nın mı yönettiğinin belirsiz olduğunu kaydeden Özyiğit, “Bu geçiş dönemi anlaşmasıdır. Şimdi fiyatlar tartışılıyor. Bu geçiş dönemi bittikten sonra şimdiki fiyatlar mumla aranacak” dedi.
Suyun gelmesine kimsenin itirazı olmadığını da söyleyen TDP Genel Başkanı, “Türkiye’den gelen ancak şu an için kullanılmayan, fazla su denize akıyor. Bu konuda bir önlem var mı? Bir proje hazırlanmazsa ve su doğru yere kanalize edilmezse yılda yaklaşık 50 milyon metre küp su denize akacak ve biz bunun parasını ödeyeceğiz” diye konuştu.
TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, ülkenin kaynaklarının sınırlı olduğuna işaret ederek,“Gelen suyu da, yağan suyu da, çıkan suyu da doğru kullanmak önemli. Bunun için bütünlüklü çözümlere ihtiyaç var. Süratle bunun üzerine odaklanmalıyız” ifadelerini kullandı. Belediyelerin desteklenmesi gerektiğini de vurgulayan Özyiğit, “Belediyeleri kendi beldelerinde boğulmaya bıraktık” dedi.
Atık suyun denizlere akıtıldığını da söyleyen Cemal Özyiğit, Lefkoşa’da Mustafa Akıncı döneminde başlatılan ortak bir kanalizasyon projesi olduğunu, son dönemde buna yenisinin eklendiğini ifade ederek “Bu proje çalışıyor. Benzer projelerin de çalışması için yatırıma ve desteğe ihtiyaç var” diye konuştu.
Add Comment