“Liderler görüşmesinden çıkan kararları selamlıyoruz”

“Liderler görüşmesinden çıkan kararları selamlıyoruz”

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, toplum liderleri Mustafa Akıncı ve Nikos Anastasiades arasında bugün gerçekleştirilen görüşmeden çıkan ve ileriye dönük olumlu mesajlar içeren kararları selamladıklarını belirtti.

Görüşme sonrası Birleşmiş Milletler (BM) tarafından yapılan açıklamada iki liderin BM Genel Kurulu sonrası ileriyle dönük bir plan hazırlamak üzere BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile üçlü bir toplantıya hazır olduklarını, ‘referans şartlarını’ tamamlama kararı verdikleri ve iki toplumlu ortak teknik komitelerin çalışmalarını yoğunlaştırması ve güven yaratıcı önlemlerin artırılması konusundaki kararlılıklarını yinelediklerinin belirtildiğini anımsatan Özyiğit, alınan kararların görüşmenin olumlu bir atmosferde ve yapıcı geçtiğinin göstergesi olduğunu kaydetti.

Üçlü görüşmeye kadar olan sürecin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, her iki tarafın da BM genel Sekreteri ile olan görüşmeye kadar referans şartlarını belirleme başta olmak üzere ev ödevlerini eksiksiz yerine getirmesinin önemine dikkat çeken Özyiğit, “Umarız bu yapıcı anlayış sürer ve BM Genel Sekreteri ile görüşme sonrasında Federal çözüme giden süreç hızlanır” dedi.

Daha önce de belirttikleri gibi yapılacak olan bu görüşmelerin Kıbrıslıların geleceğinin nasıl şekilleneceğinin belirlenmesi açısından çok önemli olduğunu söyleyen Özyiğit, “Beklentimiz olabilecek en erken zamanda müzakere sürecinin yeniden başlamasıdır. Ancak bu süreç mutlaka sonuç odaklı ve ucu açık olmayan şekilde olmalıdır” dedi.
Rum lider Anastasiades’in görüşme sonrası yaptığı açıklamada “Zeminin iki bölgeli iki toplumlu federasyon olduğunda uzlaştık” söyleminin önemine de dikkat çeken Özyiğit, çözümün temelinin 11 Şubat 2014 belgesi ve 30 Haziran 2017 Guterres Çerçevesinde belirtildiği gibi, 2 bölgeli, 2 toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federal bir çözüm olduğunu yeniden vurguladı.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

2 + six =

“Liderler görüşmesinden çıkan kararları selamlıyoruz”[sharebuttonsc]