Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Milletvekili Hüseyin Angolemli, Meclis Genel Kurulu’nda söz alarak gündemdeki konulara yönelik değerlendirmelerde bulundu.
Meclis’te 62. Madde tahtında saatler süren tartışmalar yaşanmasının yanlışlığına dikkat çeken Angolemli, “Bugün burası kahvehaneye döndü” eleştirisinde bulundu.
Ülke gündeminin Ali Pilli’nin görevden alınması olduğunu belirten Angolemli, Pilli’nin görevden alınma gerekçesinin toplumla açık bir şekilde paylaşılması gerektiğini, ancak bunun yapılmadığı gibi Pilli’nin Meclis kürsüsünden Başbakan Saner’e yönelttiği sorunun da cevapsız bırakıldığını kaydetti.
Pilli’nin görevde olduğu dönemde sağlık personelinin artırılması yönünde uğraştığını, ancak hükümetin bu konuda gereken adımları atmadığını belirten Angolemli, PCR testi noktalarında oluşan kalabalıkların Pilli’nin haklılığını ortaya koyduğunu kaydetti. Yaşanan yoğunluktan tüm halkın olduğu gibi Güney’de çalışan emekçiler ile sağlık sorunu nedeniyle Güney’e geçmesi gereken kişilerin de mağdur olduğunu bizzat gözlemlediğini aktaran Angolemli, PCR testlerinin sınır kapılarında yapılabilmesinin formülünün üretilmesi gerektiğini kaydetti.
Zamanında alınmayan önlemlerin sorunun çözümünü de zorlaştırdığını kaydeden Angolemli, sağlık personelinin zamanında artırılmamasının da bugünkü sorunların ana nedeni olduğuna dikkat çekti.
Böylesi olağanüstü bir dönemde Cumhurbaşkanlığı bütçesinde bulunan hane halkı ve örtülü ödenekler kalemleri ile bazı bakanlıklarda bulunan hane halkına yardım kalemlerinin sağlığa aktarılması gerektiğini kaydeden Angolemli, 4. Cumhurbaşkanı Akıncı’nın geçtiğimiz yıl pandemi başlar başlamaz tüm bu kalemleri sağlığa aktardığını anımsattı.
Memurun, emeklinin maaşından kesinti yapıldığı bir dönemde örtülü ödenek ve hane halkına yardım gibi kalemlerin kullanılmasının yanlışlığına dikkat çeken Angolemli, halktan bu şekilde kesinti yapılırken, bu dönemde farklı başlıklarla ayrılan örtülü ödeneğin hazmedilemeyeceğini söyledi.
Vakıflara ödenmemiş kira bedellerinin hangi dönemi kapsadığını, dövizin hangi döneme göre hesaplanacağını soran Angolemli, pandemi döneminde olukça zor günlerden geçen esnafa gereken kolaylıkların sağlanmasını, varsa suistimallerin önüne geçilmesini istedi.
Pandemi nedeniyle ülkede ciddi bir ekonomik kriz yaşandığını, binlerce kişinin işsiz kaldığını, dar ve sabit gelirlilerin ay sonunu getirmekte zorlandığını kaydeden Angolemli, hükümetin açıkladığı önlemlerin yetersizliğine vurgu yaptı ve “Hal Yasası böylesi bir dönemde geçmeyecekse ne zaman geçecek “ diye sordu. Bu konuda onlarca kez söz verilmesine rağmen yerine getirilmediğini kaydeden Angolemli, bunun hem tüketici hem de üreticinin yararına olacağını kaydetti.
Bu gibi olağanüstü dönemlerde her konuda yerel yönetimler ile muhtarlarla daha sıkı bir işbirliği yapılması gerektiğini kaydeden Angolemli, İngiliz döneminde ülkenin muhtarlarla yönetildiğini anımsattı ve ‘O dönemden bu döneme değişen bir şey var mı? sorusuna karşılık ise ‘Evet, şimdi kayyumlar var” yanıtını verdi.
Add Comment