TDP Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Cemal Özyiğit UBP-HP Hükümeti’nin emlak vergilerinin %30luk kısmını belediyelerin elinden alarak Maliye Bakanlığına aktarmak, bunun %15’ini de taşınmaz mal komisyonuna kaynak yaratmak amaçlı kullanmayı hedeflediğini belirterek, bu yaklaşımın doğru olmadığını vurguladı. Bugün Meclis’te “Taşınmaz Mal Komisyonu ve Emlak Vergileri” konusunda konuşan Özyiğit, komisyona fon oluşturma konusunda konuşmaların 2013 yılından başladığını ve bugüne kadar gündemde olduğunu, ancak çözüm bulunamadığını ifade ederek, komisyona ihtiyaç olduğu gerçeğinin ortada olduğunu, ancak katkıyı kimin ödeyeceğinin belli olmadığını kaydetti.
Komisyona, kuruluşundan sonra belli bir kaynağın Türkiye’den verildiğini, bazı Rum topraklarının “Türkleştirildiğini” ancak daha sonra Türkiye’nin bu fona kaynak ayırmadığını ve sıkıntı yaşandığını ifade eden Özyiğit, Rum tarafında Türk mallarına vasilik oluşturulduğunu, ancak Türk tarafında İTEM Yasası geçirilerek koçan verildiğini anlattı.
Komisyonda yaşanan kaynak sıkıntısının belediye emlak vergileri üzerinden çözümlenmeye çalışıldığını, bu çerçevede emlak vergilerinin yüzde 70’inin belediyelere, yüzde 30’unun da Maliye’ye verilmesinin öngörüldüğünü ifade eden Özyiğit, ancak şimdiki sistemde vergilerin yüzde yüzünün belediyelere gittiğini, ayrıca yüzde 15’lik kısmının da eğitim altyapısına yansıtıldığını kaydetti.
Özyiğit, emlak vergilerinin artırılması kararının da belediyelere verilmek istendiğini, ancak bu konuda rayiç bedel üzerinden emlak vergisi alınması hakkının verilmesi gerektiğini ifade etti.
Emlak vergisi konusunda da şimdiki yasadan yana olduklarını ifade eden Özyiğit, emlak vergilerinden eğitime pay ayrılmasının önemine vurgu yaptı, emlak vergilerinin yüzde 30’unun Maliye’ye verilmesini doğru bulmadıklarını kaydetti.
“Kimin elinde Rum malı varsa…”
“Bedelin tüm topluma ödetilmesi adil değil” diyen Özyiğit, elinde Rum malı olmayanların, hiç Rum malı almayanların vergi ödemesinin adil olmayacağını belirtti ve “Yapılması gereken bu verginin, adı ne olursa olsun, ‘Bedeli esas mal sahibine ödenerek Türkleştirilen, böylece değer artışı sağlanan mülkler‘ üzerinden talep edilmesidir” dedi.
Add Comment