Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) milletvekili Zeki Çeler, bugün Meclis’te yaptığı gündem dışı konuşmada, ön izin olayı ve buna bağlı olarak kayıtların silinmesi, UBP-HP Hükümeti’nin 1 Temmuz’dan itibaren ülkeye karantinasız giriş kararı, GAÜ çalışanlarının yatırımları ve özel sektör çalışanlarının uğradığı haksızlıkları konusunu gündeme getirerek, değerlendirmelerde bulundu.
Ön izinle adaya giriş olayının gelişmesine bağlı olarak, Polis tarafından hazırlanan ve Meclis’te okunan ön rapora göre söz konusu kişilerin kaldıkları oteldeki kayıtların silindiğinin ortaya çıktığını belirten Çeler, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Yasasına göre her türlü belge, defter ve kayıtın 12 yıl boyunca muhafaza edilmek, istenmesi halinde de ibraz edilmek zorunda olduğunu açıkladı.
Şans Oyunları Tüzüğü’nde de benzer maddeler olduğunu anımsatan ve bu kayıtların silinmesinin bir suç olduğunu, bu suçun karşılığının da 15 Bin TL ve/veya 3 yıla kadar hapisliği öngördüğünü belirten Çeler, “Hükümet bu olayın takipçisi olacak mı? Kayıtların kimler tarafından silindiği, oralardan kimlerin gelip geçtiğini araştıracak mı? diye sordu.
“Endişeleneceğinize, yetkinizi doğru kullanın”
TDP Milletvekili Zeki Çeler, UBP-HP Hükümetinin 1 Temmuz’dan itibaren ülkeye karantinasız geliş kararı ile ilgili toplumca ciddi bir rahatsızlığın hakim olduğunu belirtti. Pandemi sürecinde toplumun alınan önlemlere uyarak eve kapandığını, toplum sağlığını korumak adına binlerce kişinin mağduriyet yaşadığını, buna karşılık hükümetin ise Pandemi Hastanesini yapmayarak ve sağlık altyapısını güçlendirmeyerek görevini yapmadığını belirten Çeler, “Şimdi çıkmış bazı bakanlar da kendi aldıkları karadan dolayı endişeli olduklarını söylemekte. Sizin içiniz rahat değilse bizim, toplumun hiç değil. Yetkili makamda olan sizlersiniz, dolayısı ile yetkinizi doğru kullanarak endişeleri giderin “diye konuştu.
“1500 TL’ler bile halen tam dağıtılmadı”
Konuşmasında hükümetin açıkladığı ekonomik önlemler paketlerine de değinen Çeler, hükümetin bu konuda da sınıfta kaldığını vurguladı. Güney’de çalışanları mağdur eden hükümetin 1500 TL’lik yardımları bile tam dağıtamadığını, yapılan dağıtımın ise adil olmadığını belirten Çeler, kriter belirlemeden, düzenleme yapmadan alınan kararların doğru-düzgün çalışmadığını ifade etti. Açık olan bazı işletmelerin çalışanlarına yarı maaş ödediklerini, bu konuda kendilerine ulaşan kişiler olduğunu belirten Çeler, ilgili bakanlığın bu konunun takipçisi olması gerektiğini kaydetti.
“GAÜ çalışanlarının yatırımları …”
Girne Amerikan Üniversitesi’nin (GAÜ) inşaat halindeki hastanesinin borçlara karşılık devlet bünyesine alındığını belirterek bu mahsuplaşmanın ne zaman tam olarak yapılacağını soran Çeler, çalışanların yatırımlarının artık hükümetin sorumluluğunda olduğunu, bu yatırımların biran önce yapılması gerektiğini kaydetti.
“Özel sektör çalışanları mağdur edildi”
TDP Milletvekili Zeki Çeler, zaten özel sektör çalışanlarının sıkıntılarının pandemi dönemi ile birlikte daha da arttığına dikkat çekerek, çalışanların haklarını korumakla yükümlü bakanlığın bunlara yönelik yeterli adımları atmadığını ifade etti. 30 yıllık banka çalışanı bir kadının emekliliğine 5 yıl kala işine son verildiğini belirten Çeler, “Hükümet bu süreçte özel sektör çalışanlarına yeterli katkıyı veremediği gibi, işsiz kalmaya yönelik de gerekli önlemleri alamamıştır” dedi.
-AMCAOĞLU-
Çeler’in ardından söz alan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Girne Amerikan Üniversitesi’nin yarım kalmış hastanesi konusunda ay başında ihaleye çıkılarak, yıl sonuna kadar tamamlanmasının hedeflendiğini söyledi. Amcaoğlu, Girne Amerikan Üniversitesi’nin borçlarını ödeme planı hakkında bilgiler verdi. Salgın konusunda, koronavirüsle mücadele için, Bakanlığını ilk etapta 30 milyonluk bir ödenek ayırdıklarını ve bu paranın ilk etapta tamamının kullanıldığını söyleyen Amcaoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın günlük olarak ilettiği talepleri yerine getirmek için çalıştıklarını kaydetti. Pandemi hastanesi konusunda yapılan çalışmaları da anlatan Amcaoğlu, bu süreçte hiçbir şey yapılmadığının söylenerek, kapıların daha fazla kapatılmasının doğru olmadığını dile getirdi. Amcaoğlu, ülkenin altyapı eksiklikleri olduğunu kendilerinin de dile getirdiğini, şikayet etmenin dışında icraat yapmak için çalıştıklarını vurguladı.
“Derdimiz, gelen seçime kadar canımızın kalıp kalmayacağı”
Yeniden söz alan TDP Milletvekili Zeki Çeler, kürsüdeki konuşmalarının, kimseyi rencide etmek için olmadığını, dertlerinin seçimi kaybetme ve kazanma olmadığını ifade ederek, amaçlarının hükümetin Covit 19 için yaptığı çalışmalarını öğrenmek ve endişeleri dile getirmek olduğunu söyledi. Konun toplumun bütününü ilgilendiren bir durum olduğuna işaret eden Çeler, dertlerinin hükümet yetkililerini uyarma olduğunu belirtti.
“Eşinizin, yakın akrabalarınızın, arkadaşlarınızın duyduğu endişeleri dile getiriyoruz. Bu konuda neler yaptığınızı duymak için soruyoruz. Kurduğumuz cümlelerle sizi alt edelim, ‘Reality Show’ ile puan kazanalım şeklinde bir amacımız yok. Soru çok basit…” “Derdimiz seçim değil” diyen Çeler, “Derdimiz, gelen seçime kadar canımızın kalıp kalmayacağı” ifadelerini kullandı. Mevcut kararla, 1 Temmuz tarihinden itibaren karantinasız ülkeye girişlerin başlayacağını anımsatan Çeler, “Belirteceğiniz tarihe kadar en yakın zamanda, gerek sıfırdan, gerekse de var olan mekanlardan ne zaman bir pandemi hastanesi oluşturacaksınız?” diye sordu.
“Halk korkuyor”
Çeler, “Siz ya da aileniz korkmuyor olabilirsiniz ama biz korkuyoruz, halk korkuyor” şeklinde isyan etti. Pandemi hastanesi konusunda, bakanların topu birbirine attığını belirten Çeler, “Bu iş, Sayın ‘Üstel’i görevden aldık, mesele kapandı’ gibi olmasın” dedi. Ardından Sağlık Bakanı Pilli’ye seslenen Çeler, “Çıkın kürsüye deyin, pandemi hastanesi yapmak istedim ama yaptırmadılar” dedi, Pilli ise Çeler’e “Kaç kere deyim?” diye yanıt verdi.
Add Comment